2 senedir aldı beni bir sevda gidiyor. Henüz başaramadım ancak minimalizmin ne olduğunu bilmek bile beni mutlu ediyor. Doğruyu söylemek gerekirse “..izm” kelimelerini pek sevmiyorum. Aynı zamanda “..ist” kelimeleri de bana çok soğuk ve itici geliyor. Ancak bunların arasından minimalizmin farklı bir yeri var bende. Belki Türkçe karşılığı kaanatkârlık diye geçiyordur, belki sadelik, belki de basitlik. Ancak bildiğim tek şey, minimalizmin bir tür olgunluk seviyesi veya üst bilinç durumu olduğudur. Kısacası ruhun dinginliği de diyebiliriz. Hatta Antik Yunan felsefesinde ruhun sükut bulmasına ataraksia diyorlar. Belki de böyle bir şey minimalizim. Aynı zamanda son yıllarda çok da popüler olmaya başladı. Minimalizmin en çok uygulandığı ülke olarak ise Japonya geçiyor. Peki neden? Neden birden böyle bir kelime girdi dünyamıza? Kapitalist dünyanın sürekli tüketim ihtiyacına karşı bir isyandır minimalizm. Olabildiğince az eşya ile geçinmeyi destekler. Daha doğrusu ihtiyacın olduğu kadar eşyayı almayı savunur. Bir tür gereksiz enerjilerin boşaltımıdır. Bi nevi gereksiz dosyaları geri dönüşüm kutusuna atıp silmektir diyebiliriz. Sadece bilgisayar değil. Telefonda olan onlarca gereksiz uygulamaları da sildirir. Ayrıca olabildiğince basit yaşamayı öğretir minimalizm. Karmakarışık resim tabloları onların dikkatini çekmez. Karmaşa olmayan siyah, beyaz panoları daha çok beğenirler. Hatta siyah ve beyazın uyumu içinde ufacık bir renk onları zevkten dört köşe yapabilir. Minimalist insanlar öyle çok popüler olmayı da amaçlamaz. Çok fazla arkadaşa ihtiyaçları yoktur. 1-2 tane gerçek dostu olsun, o ona yeter. Ayrıca zihni berrak ve dingindir. Eee sonuçta gereksiz uygulama ve dosyalar silinince beyine daha fazla ram kalıyor ;) Sürekli öten telefona bakmak zorunda kalmazlar, çok fazla karmaşık da düşünmezler. Mütevazidir minimalist insan. Bir tür kapitalizme başkaldırıdır demiştim. Ancak komünist de değillerdir. Siyaset mi dersin? Siyasetten kaçarlar. Hiç bir konuda iddaaları yoktur. Kendilerini bir vücut olarak değil, bir tür bilinç durumu olarak görürler. Evet! Gerçekten bir tür dinginlik ve olgunluk seviyesidir. Televizyondaki çoğu reklam onların dikkatini çekmez bile. Çünkü daima uyanık, farkında ve bilinçli insanlardır. Öyle basit reklamlar ile onları etkileyemezsiniz. Onların bu dingin halleri ve huzuru sizi etkileyebilir. Sizde onları etkilemek istiyorsanız işiniz zor :) Çünkü onlar normal insan profilinin dışındadırlar. Öyle makyaj, parfüm, Adidas şapka ile etkileyemezsiniz. Iphone belki etkileyebilir. Çünkü pahalı olduğundan değil, Apple’ın minimalist bir şirket olduğundan etkilenebilirler. Açıkçası onları etkileyen tek şey, doğallık ve samimiyettir. Karmaşık olan sorunları bile en basite indirip öyle çözmeyi severler. Bu yüzden çok fazla yaratıcı insanlardır. Karşısındaki kişiyle konuşurken cümleleri olabildiğince basit ve gösterişsiz seçerler. Kelime oyunlarına pek girmez. Kısacası az eşya, az insan, az tüketimi savunurlar.
Şimdi bu sitenin neden siyah, beyaz ve basit olduğunu umarım anlamışsınızdır. Çünkü basitlik ve sadelik güzelliktir.
Not: Yazının resmi seni de etkilediyse tebrikler! O zaman sende minimalizme yakınsın. Hoşgeldin minimalistler kulübüne. Hadi biraz uygulama silelim ;)
9 yorum
Minimalizm güzeldir gerçekten. Yazı ile blog tasarımı da uymuş sahiden.Ancak bence paragram kullanımına dikkat edilmeli beni yordu yazıyı okumak :)
Görüşlerinizi belirttiğiniz için çok teşekkür ederim. Paragram nedir acaba? Bilmiyorum internette aradım bulamadım. Öğretirseniz daha dikkatli olurum :)
Kusura bakma klavyeden kaynaklı bir yazı hatası olmuş. Paragraf kullanımı demek istemiştim :)
Peki hocam teşekkür ederim. Müsait bir vaktimde önerinizi inceleyeceğim. Çok teşekkürler bildirdiğiniz için :)
Ne güzel söylemişler;
Her şeyi ihtiyaç diye satın alırsanız gün gelir ihtiyaçlarınızı karşılamak için aldıklarınızı satmak zorunda kalırsınız diye. Paldır güldür yürümek benim hayat felsefem. Gerek yok abi zorlamayın her şeyi evinize sokmayı!
Aynı fikirde olduğum insanları bulmak çok güzel :)
[…] Minimalizm 101 […]
Sonucu ne peki..Minimal olduk eyvallah ama ne katabiliyoruz insanliga? geriye ne birakabiliyoruz? o `berrak` zihin ne ise yariyor
Tasarruf ediyoruz Diğer insanların kaynaklara daha kolay ulaşmasını sağlıyoruz. Ayrıca biz iyileşirsek çevrede kendiliğinden iyileşir