Dostlar merhaba,
2 gün önce anonim.ceyhunozdemir.com‘dan bir mesaj aldım. Bir anonim takipçim çok seyrek yazı yazdığımı, siteye büyük bir umutla girdiğinde yeni yazı göremediğini yazmış. Ayrıca -aramızda saklı- bana bir şarkı da göndermiş ;) Bende onun teşviki sayesinde onun mesajından 2 gün sonra bu yazıyı yazdım. Yazıları takip eden kişileri görünce seviniyorum açıkçası. İnsanların hayatına dokunabilmek ve dönüş alabilmek gerçekten çok güzel. Kendisini tanımasam bile beni yazmaya teşvik ettiği için kendisine teşekkür ediyorum :)
Evet şimdi başlayalım. Artık minimalizm hakkında ilk deneyimimi paylaşma vakti geldi. Bundan önce “Minimalizm; basitlik güzelliktir” ve “Minimalizm 101: Giriş” olmak üzere 2 yazı yayınlamıştım. Ancak onlar giriş yazılarıydı. Şimdi ise bu yazı, tecrübe aktarımı yazısı olacak. Sizde bu yazıdan okuduklarınızı uygulayabilirsiniz. Hatta uygulayıp bana yazarsanız gerçekten çok çok memnun olurum. Hatta biriktirip sitede paylaşabilirim. Bu şekilde daha fazla insanın gereksiz tüketim yapmamasına örnek olabiliriz. Çünkü yoğun ve hızla akıp giden bu dünyada mutlu olmak istiyorsak artık daha basit ve berrak yaşamamız gerekiyor.
Minimalizm deyince insanların aklına nedense ilk olarak giysiler geliyor. Hâlbuki sadece giysilerden ibaret değil. Önceki yazılardan birinde minimalizmin bir bilinç durumu olduğunu söylemiştim. Gardırobun tamamen boşalması kimseyi minimalist yapmaz. Her teklife evet demek yerine, yapmayı istemediğin şeylere hayır diyebilmekte minimalizmdir. Hayatını negatif olarak etkileyen insanları hayatından çıkarmakta minimalizmdir. Telefonunda kullanmadığın uygulamaları silmek ve masaüstünü temizlemekte minimalizmdir. Bunların her biri ilerideki yazıların konu başlığı. Kendimde bunları deneyimledikten sonra sizlere burada yazacağım. Bugün ise bilgisayar da masaüstü temizliği yapacağız. Peki neden masaüstü ile başlıyoruz? Vaktimin çoğunu bilgisayarda geçiriyorum. Bu yüzden ilk olarak büyük taşları eritmem gerektiğinin farkına vardım. Hem böylelikle daha fazla verim alabileceğim ve kendime daha fazla vakit ayırabileceğim. Özellikle bu sene benim için çok yoğun geçiyor. Yazı yazmaya vakit bulamıyorum. Son zamanlarda daha seyrek yazı yayınlamamın sebebi de bu ancak hiç sorun değil :) Minimalist çalışmalar arttığı sürece kendime daha fazla vakit ayırmayı ve deneyimlerimi daha çok sizinle paylaşmayı düşünüyorum.
Önceleri masaüstüm karman çormandı. Arkaplan fotoğrafım ise çok göz yoran bir manzara resmiydi. Bir sürü ufak tefek resim dosyaları ve anlık not almak için açtığım acava.txt, vavpalv.txt, kmvlav.txt diye uzayıp giden rastgele açılmış metin belgelerim vardı. Çoğunun içinde ise şifrelerim bulunuyordu. Bir siteye girdiğimde ise şifreyi unuttuğum zaman tek tek metin belgelerini geziyordum. Sonra anladım ki bu beni gerçekten çok yoruyor. İşte o günden sonra masaüstüne çeki düzen vermeye başladım. Bunları maddeler halinde aşağıya yazıyorum. Yazının en önemli kısmı aşağıda bulunuyor.
*Öncelikle arkaplanımı değiştirdim. Çok karmaşık ve göz yoran manzara resmi yerine çok daha basit ve göz yormayan görseller seçtim. Görseller diyorum çünkü slide olarak 10 dakikada bir değişiyor. Böylelikle sürekli aynı resmi görmek yerine farklı renklerde resimler gördükçe bu beni daha canlı tutuyor.
*Tüm klasörlerimi gruplaştırdım. 3 ana grubum var; kişisel, eğitim ve iş. Tabi bunlar kendi içinde de alt klasörlere ayrılıyor. Masaüstündeki tüm klasörleri bu 3 grubun içine yolladım. Şifrelerimi ise bir word dosyasında düzenlice topladım. Resimlerimin hepsini resimlerim klasöründe topladım. Vee her şey berraklaştı. Ekranımın aslında ne kadar büyük olduğunun farkına bile vardım. Bir şifreyi bulmak istediğimde artık tek tek tüm dosyaları açmıyorum. Sadece ilgili klasöre girip şifreyi buluyorum ve çıkıyorum.
*Masaüstünde bilgisayarım klasörü vardı. Onu da kaldırdım çünkü masaüstünden bilgisayarım klasörüne gitmiyorum genelde. Kullanmadığım bir şeyi ise masaüstünde tutmama gerek yok ;)
*Geri dönüşüm kutusu vardı. Merak etmeyin onu kaldırmadım :) Çünkü kullanıyorum. Her şeyi tamamen silmekten bahsetmiyorum. Kullandığın klasörler tabi ki masaüstünde duracak. 30 tane sürekli kullandığın klasörün vardır ve hepsi kritiktir. Dursun masaüstünde hiç sorun değil :)
*Vee en önemli konuya geldik: Bulut teknolojisini nasıl minimalizmde kullandım? 1 tb’lik taşınabilir hard disk aldım. Pahalı sanıyordum ancak o kadar çok pahalı değilmiş. Az önce bahsettiğim 3 ana klasör vardı. İşte onların tüm hepsini taşınabilir hard diskime kopyaladım. Onlar orada duruyor. Birde tüm klasörlerimi Google Drive’a yükledim. Google Drive’ı bilgisayarınıza yüklediğinizde masaüstünde bir klasör açıyor. O klasörün içine ne atarsanız hem internetten görebiliyorsunuz hemde telefona yüklediğiniz uygulama sayesinde klasörlerinize ulaşabiliyorsunuz. İşte bunun adına bulut teknolojisi deniliyor. Mükemmel bir teknoloji. Bilgisayarınız bozulsa bile hiç sorun değil çünkü dosyalarınız hepsi internette var. Klasörleri de Google Drive’a attığımıza göre masaüstündeki klasörleri de silebiliriz :) Onlarda silindiğine göre masaüstünde sadece iki klasör var. Birisi geri dönüşüm kutusu diğer Google Drive klasörü.
*Böylelikle tüm dosyalarım bulut teknolojisiyle toplanıyor. “Güvenlik sorunu olmuyor mu?” derseniz Google’a girerken iki aşamalı doğrulamayı açarak bankalardaki gibi telefonunuza gelen şifre ile girebilirsiniz. Ben şahsen öyle kullanıyorum. “Bana sonucu söyle” derseniz 500 gb’lik bilgisayar dahili hard diskimin sadece 60 gb’sini kullanıyorum. 60 gigabyte’ın içinde ise Microsoft dosyaları ve bazı kullandığım programların dosyaları var. Yani şuanda size yazı yazdığım bu bilgisayar tamamen boş sayılır. Sıfır gibi yani :) 4 sene önce 800 liraya Asus marka bu bilgisayarı BİM’den aldım :) Bugün ise hala ilk günkü gibi kullanıyorum. Çok program yüklemediğim için virüste yok. Ayrıca oyunda oynamıyorum. 4 gb ram’i var. Yani elinizdeki son model telefon kadar :) Ancak ram bu kadar düşük olmasına ve bilgisayarı kapatmama rağmen çok şükür bir sorun ile karşılaşmadım.
İşte böyle bir çalışmanın ardından eğer çok bilgisayar ile uğraşan birisi iseniz inanın çok rahatlıyorsunuz. Daha berrak görebiliyorsunuz her şeyi. Eee bu kadar çalışmanın ardından görüntüleri sizinle paylaşmamak olmazdı . Buyurun bunlarda masaüstü görüntülerim;
11 yorum
Çok güzel bir yazı olmuş.Ara sıra bende yapıyorum ancak silerken dikkat etmek gerekiyor bazen gerekli şeyleride sildiğim oluyor.Shift+delete alıştığım için çok sorun oluyor :)
Üstadım güzel ve yönlendirici bir yazı. Yüreğinize sağlık. Ben sizin dediğiniz olayı bir kaç ay önce yaptım. Ancak farkında olmadan. Yani herhangi bir minimalist yaklaşım falan gütmeden. Gerçekten huzur verici. Artık bilgisayarımı daha çok seviyorum.
Eyvallah hocam düşüncelerini belirttiğin için teşekkür ederim. Aynı fikirde olduğum insanları bulmak güzel
Bu işlemi bilgisayarım yavaşlayınca yaptım.İşe programlardan başladım ve galiba gerekli programlardan bir kaçını silmişim. Minimalize şekilde yaşamanın rahatlığını yaşamak hayatımı kolaylaştırdı.İlk defa blogunuza girdim.Emeğinize sağlık çok güzel:)
Görüşlerinizi paylaştınız için asıl ben teşekkür ederim. İyi günler :)
Bence de minimaliz giysilerden ibaret değil… Hayatı basitleştirmek kolaylaştırmak…zamanı kendine gerçekten kıymet vererek yaşamak…
Selamlar, blogunuzun arayüzü güzel ayarlanmış, üst menü filan yerinde olmuş, zamanında biz de arkadaşlarla tema seçerken baya denemiştim, uygulamaya geçilmeden de tam anlaşılmadığından seçmek de kolay olmuyordu. Paragram* kullanımını da yapmışsınız :) iki yana yasla seçeneği yazılarda daha hoşuma gidiyor bilmem dener misiniz ? Onun dışında ben de iş yerimde arka planı değiştiriyorum ama 4 saatte bir filan, 10 dakika biraz hızlı bir süre gibi geldi bana, bu arada yazıların devamı gelmiyor mu diyerek ben de hızlandırayım süreci.. 1 yıl geçmiş sonuçta, yeni ilerlemeler olmuştur. Bunun haricinde satınalma konusuna bir örnek vereyim, benim de birlikte blog yazdığım arkadaşlardan Kadir’in bir düşüncesi vardı, herhangi bir eşya, giysi alırken kendine “bu benim hayatımı nasıl kolaylaştıracak, bana ne gibi bir fayda sağlayacak” tarzında sorular sormak, bana gerçekten lazım mı da olabilir, minimalist kalmak için satınalmayı da azaltmak gerekli olmalı. Daha uzar gider bu konu, burada keselim şimdilik. Bir de arka planların hâlâ bu kadar minimalist mi acaba ? Bir de bu masaüstü temizliği hemen herkese lazım cidden.
Selam,
Öncelikle bu kadar uzun bir yorum için ben teşekkür ederim. Bu yazı serisinin devamı getireceğim ancak maalesef 1 yıl boyunca çok yoğunluk yaşıyorum. Bu yüzden biraz aksadı ancak hep aklımda :) Şu anda genellikle sadece masaüstümde 3 klasör tutmaya çalışıyorum; kişisel, eğitim ve iş olarak. Bunun haricinde bazen dolsa da elimden geldiğince temizlemeye çalışıyorum :)
Benim gibi minimalci insanlara bayılıyorum. Hayata bakış açımız çok farklı :)
Eşya, dosya bir yığın her zaman kalabalık ve yorucu oluyor. Kümeleştirip, bir arada basit tutmak zihnimizde de sakinlik ve sadelik resmen. Çok güzel bir öneri ve yazı. :)
İddiasızlık Yazısını da okumanızı öneririm. Kalemine sağlık güzel insan.